Koty

Jak wybrać suchą karmę dla kota?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów kociego pokarmu. Czym się kierować wybierając suchą karmę dla naszego kota ? Przede wszystkim musimy przyjrzeć się naszemu podopiecznemu i zastanowić się , jakie potrzeby ma taki pokarm zaspokoić. Istotny jest również jego skład.

Drapieżnik w domu

Chociaż zdarza się, że o tym zapominamy, kot domowy, bliski kuzyn pantery , należy do grupy drapieżników. Znaczy to, że podstawą jego pożywienia jest surowe mięso. Żołądek kota jest tak zbudowany, aby bez problemu przetrawić nie tylko mięso, ale i kości, skorupki jaj oraz pióra. Rzecz jasna nie musimy przynosić dla naszego kota myszy ani kurcząt, aby zaspokoić jego instynkt łowiecki, ale dobrze jest wybrać na karmę o wysokiej zawartości białka zwierzęcego. Produkty premium mają w swoim składzie nawet 75% mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Węglowodany, w tym laktoza oraz gluten i białka roślinne są niewskazane w kociej diecie i mogą stać się przyczyną otyłości oraz innych chorób. Jeśli więc to możliwe, spróbujmy postarajmy sięzapewnić mu dietę podobną do tej, jaką mają dziko żyjące zwierzęta.

Różne karmy, różne potrzeby

Innym istotnym czynnikiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę, jest wiek kota , jego aktywność a także stan zdrowia. Dla małych kociaków należy wybrać karmę junior, która ma większy bilans kaloryczny oraz substancje zapewniające prawidłowy rozwój w okresie wzrostu. Dla leciwych osobników można kupić karmę dedykowaną seniorom, która jest łatwiej strawna. Najbardziej skomplikowaną w obsłudze grupą, są koty o wrażliwym układzie trawiennym oraz cierpiące z powodu alergii pokarmowych. Tutaj sprawdzają się produkty weterynaryjne lub jednobiałkowe, o uproszczonym składzie, redukującym liczbę potencjalnych alergenów. Innym popularnym problemem, z powodu którego cierpią nasze mruczki są kłopoty z nerkami. Dla nich również wypada wybrać produkt dedykowany, który zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych i poprawia ich działanie . Wybrane karmy mają również działanie wspomagające odkłaczanie.

https://www.krakvet.pl/ sklep zoologiczny online