Obroże obrożach przeciw kleszczom dla psów.

Lato jest wyborną szansą, żeby dać czas waszemu psowi. Wyjazd wraz z ulubionym psim kompanem to rewelacyjna możliwość, aby zrelaksować się, jednocześnie poświęcając psu czas. W letnie miesiącetrzeba pamiętać o kleszczach, gdyż wszystkie czworonogi są na nie podatne. Rasy psów, lubiące sporo ruchu na zewnątrz, na przykład labradory, często mają kleszcze. Jak możemy ustrzec nasze zwierzaki?

Obroża dla psa na kleszcze

Najlepszą formą obrony przed kleszczami jest obroża dla psa, która zawiera preparat na kleszcze. Na rynku dostępne są różne typy obroży przeciwko kleszczom. Obroże na kleszcze wyróżniają się kilkumiesięczną skutecznością i niewielką ceną. Są dostępne dla ras psów wielu gabarytów, więc łatwo znajdziemy rozmiar dopasowaną do szyi swojego psa.

Preparaty na kleszcze

Substancje czynne dostępne w obrożach przeciwkleszczowych są olejkami eterycznymi lub lekami na kleszcze. Te drugie odznaczają się skuteczniejszym działaniem przeciwkleszczowym.Zawartość preparatu na kleszcze musi być dopasowana do wagi zwierzaka, należy więc upewnić się przed zakupem, iż znaleziona obroża przeciw kleszczom będzie odpowiednia.

Obroża Foresto

Uznanym dystrybutorem obróż z preparatem na kleszcze jest marka Bayer, która produkuje obroże na kleszcze Foresto, mające w sobie imidaklopryd i flumetrynę, które są niepachnącymi substancjami czynnymi przeciw kleszczom. Dostępne są dwie obroże dla psów – dla psów poniżej 8kg i dla zwierząt powyżej 8kg. Obroże Foresto działają zarówno przeciw kleszczom ,jak i na pchły, więc dają kompleksową ochronę pupila. Obroża dla psa działa przez 8 miesięcy, co więcej jest aktywna od momentu aplikacji.

Dlaczego warto używać obroży na kleszcze?

Kleszcze przenoszą wielu niebezpiecznych chorób, jak na przykład borelioza, babeszjoza lub erlichioza. Rasy psów z przyjemnością buszujące w zaroślach, na przykład labradory, potrzebują szczególnej ochrony w postaci preparatów na kleszcze, gdyż infekcja spowodowana złapaniem kleszcza wnosi niebezpieczeństwo utraty zdrowia naszego zwierzaka. Obroża dla psa na kleszcze zapobiega ugryzienia zwierzaka przez pasożyta, przez co daje zabezpieczenie przed poważnymi chorobami. Dla labradorów, kochające zabawy w wodzie potrzebna jest dodatkowa profilaktyka, przykładowo w formie zakropień mających środek na kleszcze lub profesjonalne szampony działające przeciwpasożytniczo. Aby uchronić psa w trakcie wakacyjnej podróży należy zaopatrzyć się w niezawodne preparaty na kleszcze dla zwierzaka.

sucha karma dla psa https://www.krakvet.pl/chy_m_Psy_Karmy-dla-psow_Suche-karmy-29930.html