Świnka morska

Świnka morska – jak o nią dbać?

Świnka morska, czyli inaczej kawia domowa, stała się popularnym pupilem. Przez swoje nieduże rozmiary jest dobrą opcją dla tych z nas, dla których niemożliwe jest przygarnięcie psa lub kota. Świnka morska nie ma zbyt dużych wymagań, w kwestii jedzenia – jest zwierzęciem żywiącym się roślinami, głównie sianem. Dietę świnki morskiej należy wzbogacać warzywami i owocami, jak na przykład pietruszka, marchew i\lub mniszek lekarski. Trzeba zapewnić śwince stały dostęp do wody, jak również klatkę dla świnki morskiej z podłożem oraz niezbędnymi akcesoriami.

Mieszkanie dla świnki morskiej.

Śwince morskiej możemy kupić standardową klatkę dla gryzoni, którą dostaniemy z pewnością w większości sklepów zoologicznych lub w internecie. Klatka dla świnki morskiej nie musi być wysoka, jako że świnki morskie nie przepadają za wspinaniem się. Dlatego ważna jest wielkość spodu klatki. Spód klatki zwykle jest zrobiony z plastiku, a pręty z metalu. Minimalnym wymiarem klatki jest 80x50x40cm, można kupić klatkę większą, szczególnie jeśli planujemy hodować tam więcej świnek.Ważnym jest, aby pręty klatki nie były rozstawione zbyt szeroko, ponieważ grozi to zaklinowaniem się zwierzaka między nimi. Klatkę dla świnki morskiej powinno się pokryć ściółką i\oraz dokupić odpowiednie wyposażenie – domek dla świnki morskiej, poidełko i miseczkę.

Ściółka w klatce dla świnki morskiej.

Zazwyczaj ściółką klatki dla gryzoni mogą być trociny lub granulat. Trociny są niedrogie i świetnie nadają się jako podłoże klatki. Minusem trocin jest pylenie oraz wylatują poza klatkę. Inną możliwością jest granulat, który wykazuje się wysoką chłonnością, ale jest trochę twardszy w stosunku do trocin. Oprócz tego są dostępne maty dla gryzoni, dzięki którym nietrudno utrzymać porządek w klatce, ale ich wadą jest niemożność kopania w ściółce, co gryzonie lubią.

Wyposażenie domku dla świnki morskiej.

Żeby umilić mieszkanie naszej świnki morskiej należy umieścić w niej niezbędne akcesoria, a w szczególności domek dla świnki morskiej. Dzięki temu świnka poczuje się bezpiecznie, ponieważ będzie mieć kryjówkę, do której może schować się na odpoczynek albo odstresować się, kiedy pierwszy raz przeniesiemy ją do nowego miejsca.

internetowy sklep zoologiczny