Mokry pokarm dla psa – na co zwrócić uwagę?

Mokra karma to coraz częstszy wybór pośród opiekunów psów. Posiada ona dużo pozytywnych cech, takich jak lepsza strawność czy smakowitość. Na jakie cechy powinno się zwrócić uwagę przy wyborze karmy?

Skład karmy

Właściciele przy wyborze karmy często kierują się wyglądem samego opakowania – nie jest to najlepsza droga, bowiem nierzadko piękne, kolorowe pudełka nie oznaczają najbardziej cennej karmy. Z tego względu należy odczytać informacje o składzie karmy. Prawo unijne nakazuje, by zawartość wszystkich składników była uszeregowana zgodnie z ich malejącym procentem w gotowym produkcie. Producenci jednak nierzadko nie podają jakich konkretnie składników użyli – fraza “surowce pochodzenia zwierzęcego” może oznaczać mieszankę mięsa, podrobów i tłuszczu o bardzo niskiej jakości. Należy zatem szukać na etykiecie jak najbardziej precyzyjnych stwierdzeń co do składu karmy.

Zawartość mięsa

Ważna jest także zawartość mięsa, bo to właśnie ono jest najcenniejszym składnikiem karmy dla psa. Dobrze też zwrócić uwagę na to jakie mięso zostało dodane do produktu – psy z alergiami powinny unikać karm z zawartością kurczaka czy wołowiny, bo mogą one zaostrzać objawy schorzenia. Dla takich czworonogów odpowiednia będzie karma z udziałem baraniny czy wieprzowiny.

Zboża

Dodatek zbóż w karmie jest jej pozytywną cechą, o ile nie stanowi połowę składu. Karmy z sporą zawartością zbóż powinny być unikane przez opiekunów psów, które mają alergię na gluten. Należy unikać także karm z sporą zawartością pszenicy – jest ona ciężko strawna i może powodować alergie. Niektórych składników roślinnych nie powinno być jednak w składzie w ogóle – należy do nich między innymi soja. Może ona zawierać fitoestrogeny, które zaburzają gospodarkę hormonalną psa.

Substancje dodatkowe

Prawo dopuszcza także stosowanie szeregu dodatków do produkcji karmy – należą do nich substancje przeciwutleniające czy konserwujące. Niepożądanym dodatkiem będzie BHA – związek przeciwutleniający, który został już usunięty z produkcji żywności dla ludzi. Zamiast niego w składzie możemy odnaleźć tokoferole, które pozytywnie wpływają na zdrowie psa. W karmie dla psa nie powinny się również znaleźć sztuczne barwniki.

Skład analityczny

Na etykiecie każdej karmy można znaleźć informacje o składzie analitycznym, czyli o udziale białek, węglowodanów czy tłuszczy w całym produkcie. Na karmach mokrych dodatkowo obecna jest także informacja o udziale wody. Powinno się szukać karm o jak największej ilości białka.

sucha karma dla psa https://www.krakvet.pl/chy_m_Psy_Karmy-dla-psow_Suche-karmy-29930.html