Karma dla psów

Sucha karma dla psów- jaką wybrać?

Jest kilka ważnych aspektów , na które trzeba zwrócić uwagę podczas kupowania suchej karmy dla naszego zwierzaka. Czy wiesz czego wymaga Twój pies? Zanim zaczniesz zakupy, zgromadź najważniejsze informacje!

1. Podstawą w karmie jest zdecydowanie mięso. Czytając skład powinniśmy zwrócić uwagę na sposób w jaki jest przedstawione mięso.
“Karma o smaku mięsa”- nie więcej niż 4 %
“Karma z mięsem” – 4-14%
“Karma bogata w mięso” – 14-26%
“Karma mięsna” – powyżej 26%

2. Nasze zwierzaki różnią się od siebie, a co za tym idzie również ich wymagania. W sytuacji, gdy Twój pies jest chory, odpowiednia karma dla niego nie będzie tą samą, którą spożywa pies bez dolegliwości. Są karmy, które dzięki specjalnym składnikom są w stanie pomóc zwierzakom w ich zdrowotnych problemach.

3. Istotną rolę odgrywa wiek zwierzaka. Kupujemy inną karmę dla szczeniąt, psów dorosłych czy psów starszych. Potrzeby takich psów różnią się od siebie. U szczeniąt najlepiej sprawdzi się karma bogata w białko, które wspomaga dorastanie. Psy dorosłe nie mają pod tym kątem specjalnych wymagań. Za to starsze powinny mieć suchą karmę o niskiej zawartości tłuszczu, a także dobrze byłoby zapewnić substancje wspomagające starzejące się stawy.

4. Jedni wolą rasy małe, drudzy średnie, a jeszcze inni duże, ale jedno jest pewne- każda z tych ras potrzebuje innej karmy. W grę wchodzi tu masa ciała. Psy małe potrzebują suchej karmy, która zapewni im dużo energii oraz nie będzie dużych rozmiarów, aby łatwiej było im gryźć. Natomiast psy duże muszą mieć karmę mniej kaloryczną, aby zapobiegać nadwadze, a granulki powinny być większe.

5. Problem wymaga specyficznego podejścia, kiedy nasz zwierzak ma specjalne potrzeby. Ponieważ inaczej traktuje się psy z nadwagą, wrażliwym żołądkiem, o wrażliwej skórze i innymi problemami. Powinno się wtedy dobrać suchą karmę biorąc pod uwagę ich cechy charakterystyczne.

Wybierając karmę dla swojego zwierzaka zwróć uwagę na powyższe sugestie, a Twój zwierzak będzie bardzo wdzięczny, warto dbać o karmę, którą mu serwujemy. Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a kiedy nasz przyjaciel jest zadowolony, to i my jesteśmy.
karma dla kota https://www.krakvet.pl/karmy-akcesoria-dla-kotow-karma-dla-kota-c-26.html